Informacje ogólne

Trójkątna wyspa Anjouan to druga największa wyspa całego archipelagu. Jej stolicą jest Mutsamudu, które kiedyś było najważniejszym miastem całego kraju. Do dziś nad miastem góruje cytadela wzniesiona przez Brytyjczyków dla ochrony mieszkańców Mutsamudu przed malgaskimi łowcami niewolników. Przez wąskie uliczki, wśród starych kamiennych domów przemykają ludzie ubrani w tradycyjne, białe szaty, tworząc malownicze kadry. Uważajcie jednak, zanim uchwycicie ich na swoich fotografiach – miejscowe kobiety niechętnie pozują do zdjęć i lepiej wcześniej zapytać je o zgodę.

Wyspa znana jest ze stromego, górzystego terenu i plaż z czarnym piaskiem. W jej centrum wznosi się wulkan Mount Ntingui (1580 m n.p.m.), otoczony największym na wyspie lasem tropikalnym, oraz jezioro Dzialandzé. W 2010 roku powstał tu Park Narodowy Mount Ntingui, zamieszkiwany przez nietoperze Livingston i lemury. Na wulkan organizowane są trekkingi, które ruszają przeważnie ze stolicy wyspy. Trasa zajmuje około 3 godziny i nie jest bardzo wymagająca, ale wędrówka po nierównym terenie wymaga posiadania w miarę dobrej kondycji.

Wody otaczające Anjouan słyną z pięknej rafy koralowej, a część z nich objęta jest ochroną w ramach parku narodowego. Wyspa słynie z upraw roślin perfumeryjnych, goździków i liczi, to również raj dla miłośników owoców – soczyste manga, pomarańcze, jackfruity, owoce chlebowca, banany i guawy powszechne są w każdym zakątku wyspy.

Kiedy jechać?

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII