Zasmakowało Ci sushi w Polsce i chcesz poznać jego smak u źródeł, w trakcie podróży do Japonii? Powiedzmy to otwarcie: sushi w Polsce a sushi w Japonii to dwie zupełnie różne jakości. Sensem sushi jest świeżość ryby. W Polsce ten efekt jest niemożliwy do uzyskania (chyba, że myślimy o świeżym śledziu, a nie tuńczyku, łososiu czy kałamarnicy). Sushi jest proste, uzyskiwane z dostępnych, złowionych danego dnia składników. Do tego kawałek rzodkwi, ogórka, sprasowane algi i ryż, oczywiście koniecznie kiszony ryż. Wszystko pokrojone od razu na gotowe kęsy. Taki drobiazg podany jest z niezwykłą dbałością o wygląd posiłku. W większości barów w Japonii sushi jest przygotowywane na oczach gości. Pomiędzy porcjami należy żuć marynowany imbir, by oczyścić kubki smakowe. Spróbuj sushi tam, skąd pochodzi i zarazem tam, gdzie jest najlepsze! Warto wybrać się na wakacje do Japonii choćby tylko ze względów kulinarnych!